Το δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι συνεχίζεται

Αναρτήθηκε 20 Μαρτίου, 2020

Ανακαλύπτουμε νέες γωνιές όπου μπορούμε να επιδοθούμε σε διαδραστικά παιχνίδια. Ακολουθούν προτάσεις για παιχνίδι και δημιουργικότητα στο σπίτι μαζί με τα παιδιά.

  • Κηπουρική

Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρο στο παιδί να δοκιμάσει την ενασχόληση με την κηπουρική. Φυτεύουμε ένα ανοιξιάτικο λουλούδι ή ένα μυρωδικό σε ένα γλαστράκι. Προτρέπουμε το παιδί να δώσει ένα φανταστικό όνομα στο γλαστράκι του, ή ακόμα να το αποτυπώσει με όποιον τρόπο μπορεί σε ένα χαρτάκι και να το κολλήσει πάνω στο γλαστράκι του. Παρατηρούμε μαζί τη σταδιακή ανάπτυξη του λουλουδιού μας!

  • Κάνουμε την δική μας έκθεση φωτογραφίας.

Προτεινόμενο θέμα είναι τα συναισθήματα. Βγάζουμε φωτογραφίες με το παιδί αποτυπώνοντας στο πρόσωπό μας ένα συναίσθημα (χαρά, λύπη, έκπληξη κα.). Τις εκτυπώνουμε και διαμορφώνουμε μία γωνιά του σπιτιού μας που θα κρεμάσουμε τις φωτογραφίες που βγάλαμε. Η έκθεσή μας είναι έτοιμη!

  • Ετοιμάζουμε ένα μουσικο-χορευτικό σόου.

Ακούμε το αγαπημένο τραγούδι του παιδιού μας, το μαθαίνουμε και ξεκινάμε την χορογραφία. Με απλά βηματάκια και κινήσεις την ολοκληρώνουμε και είμαστε έτοιμοι για το σόου. Στηρίζουμε την κάμερα στο σημείο που θέλουμε, βάζουμε τη μουσική και ξεκινάμε τον χορό. Έτσι έχουμε δημιουργήσει μία ωραία ανάμνηση βιντεοσκοπημένη, που μπορούμε να παρακολουθούμε όποτε θέλουμε.

  • Κατασκευή με θέμα την 25η Μαρτίου.

Παίρνουμε μία καρτέλα από μεγάλη αβγοθήκη και την κόβουμε σε ορθογώνιο σχήμα, την βάφουμε μπλε και περιμένουμε να στεγνώσει. Παίρνουμε ένα ρολό από λεπτό χαρτί κουζίνας και το βάφουμε και αυτό μπλε. Όταν στεγνώσουν ζωγραφίζουμε γραμμές στο ‘πανί της σημαίας’ με ένα λεπτό πινέλο και λευκό χρώμα. Στο κοντάρι κολλάμε μια λεπτή λευκή λωρίδα. Συναρμολογούμε αυτά τα δύο κομμάτια με σιλικόνη και κόβουμε έναν σταυρό σε χρυσό χρώμα το οποίο κολλάμε στο πάνω μέρος του κονταριού.

Υλικά: Αβγοθήκες χάρτινες σε καρτέλα

           Μπλε και άσπρη μπογιά

           Ρολό από χαρτί κουζίνας

           Λευκό χαρτί

           Χρυσό χαρτί

           Σιλικόνη  

  • Κατασκευή ‘Ανοιξιάτικη φωλίτσα’ (με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι)

Κρατάμε κουτιά από το γάλα που έχει τελειώσει και τα αξιοποιούμε. Με το κοπίδι δημιουργούμε διάφορες τρύπες σε όλες τις πλευρές των κουτιών και αν θέλουμε αυτές μπορούν να έχουν και κάποιο σχήμα (τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλος κα.). Βάφουμε τα κουτιά με ένα χρώμα που μας αρέσει και στην συνέχεια κολλάμε διάφορα διακοσμητικά. Πάνω σε ένα χαρτόνι σχεδιάζουμε πουλάκια, τα κόβουμε και κολλάμε πάνω τους πούπουλα χρωματιστά. Παίρνουμε ένα μικρό ξυλάκι και το τοποθετούμε στο κάτω μέρος του σπιτιού για να μπορεί να σταθεί το πουλάκι επάνω. Με έναν μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε τις λεπτομέρειες πάνω στα πουλάκια (μύτη, πόδια, φτερά) και τέλος κολλάμε ένα ματάκι.

Υλικά:Κουτιά γάλακτος

         Πινέλο και χρώματα

         Διακοσμητικά λουλουδάκια, πεταλούδες

         Κόλλα, ψαλίδι, κοπίδι, μαρκαδόρος

         Χαρτόνι, ξυλάκια, πούπουλα, ματάκια

  • Προτεινόμενο παραμύθι: "Γαλανόλευκη σημαία", Ματούλα Τόλκα, εκδοτικός οίκος Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ.

Στα πολύ παλιά χρόνια, υπήρχε μια χώρα που μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να αποκτήσει τη λευτεριά της. Θέλησε λοιπόν να φτιάξει την εθνική της σημαία. Πολλοί βάλθηκαν να κάνουν τη σημαία. Μια μικρή υφάντρα, έξυπνη και πολυτεχνίτισσα, σκέφτηκε: Αφού η σημαία θα ανεμίζει στο κοντάρι της, πρέπει το ύφασμα με το φύσημα του αγέρα να κάνει πτυχές. Να 'χει μια χάρη! Άρα, πρέπει το ύφασμα να 'ναι ανάλαφρο και μαλακό. Και τέτοιο ύφασμα είναι μόνο το μεταξωτό. Μια παρέα παιδιών μαθαίνει ένα παραμύθι και εκατό ιστορίες για τη γαλανόλευκη σημαία.