Νέες προτάσεις για δραστηριότητες στο σπίτι με τα μικρά παιδιά

Αναρτήθηκε 29 Μαρτίου, 2020

Η παραμονή στο σπίτι συνεχίζεται. Η διάθεση όμως για δημιουργία δεν σταματά εδώ! Οι νηπιαγωγοί του σχολείου μας σας προτείνουν νέες δραστηριότητες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι.

 • Μαθαίνω για την πασχαλίτσα!

Ο γονιός δείχνει εικόνες στο παιδί οι οποίες απεικονίζουν μια πασχαλίτσα, και στην συνέχεια ζητά να ζωγραφίσει μία και το ίδιο το παιδί. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επεξεργαστεί καλύτερα το παιδί το σχήμα της πασχαλίτσας, το μέγεθος και τα χρώματά της. Ολοκληρώνουμε την δραστηριότητα με δύο προτεινόμενες ταινίες για τα παιδιά :

"Πασχαλίτσα εναντίον Μελίγκρας", εκπαιδευτικό βίντεο κινουμένων σχεδίων: https://www.youtube.com/watch?v=qbIA5064C8w

"Μπεν και Χόλυ– Γκαστόν η Πασχαλίτσα": https://www.youtube.com/watch?v=4qb1CW_CCjQ

 •  Κύκλος ζωής της πεταλούδας

Παρατηρούμε με τα παιδιά φωτογραφίες που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και συζητάμε για τις πεταλούδες (τα ωραία χρώματά της, το σχήμα των φτερών της). Στη συνέχεια τα παιδιά αποδίδουν με παντομίμα-κινήσεις με το σώμα τους ,την πορεία ζωής της πεταλούδας.

 1. Αβγό. Ξαπλώνουμε στο πάτωμα, λυγίζουμε τα πόδια και τα φέρνουμε στο ύψος της κοιλιάς. Τέλος τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από τα πόδια και μοιάζουμε με αβγό.
 2. Κάμπια. Σερνόμαστε σαν μια κάμπια στο πάτωμα.
 3. Χρυσαλλίδα. Καθόμαστε στο πάτωμα με λυγισμένα γόνατα ακουμπώντας τα χέρια πάνω τους και μένουμε ακίνητοι σαν μια χρυσαλλίδα.
 4. Πεταλούδα. Ανοίγουμε τα χέρια μας και πετάμε σαν μια πεταλούδα.
 • 1η Απριλίου και ο Πινόκιο.

Με αφορμή την Πρωταπριλιά και κατ’ επέκταση τα ψεματάκια που επιτρέπονται εκείνη την μέρα, μπορείτε να αναφερθείτε στον Πινόκιο και την ιστορία του. Ο Πινόκιο είναι γνωστός για το γεγονός κατά το οποίο η μύτη του μακραίνει όταν είναι υπό την επήρεια του άγχους αλλά κυρίως όταν λέει ψέματα. Με αφορμή αυτό ζωγραφίζετε σε ένα χαρτί μυτούλες μεγάλες και μικρές και τις κρύβετε στο σπίτι σε διάφορα σημεία. Βάζετε δυνατά το τραγούδι: Ψέματα- Βατσιτσέλο Βατσιτσό, και τα παιδιά τρέχουν να προλάβουν να βρουν όσες περισσότερες μυτούλες μπορούν, ώσπου να τελειώσει το τραγούδι. Αν καταφέρουν να τις βρουν όλες μέχρι να λήξει το τραγούδι τότε κερδίζουν!

 •  Κατασκευή Πινόκιο μαριονέτα

Κόβουμε τα κομμάτια από την μαριονέτα και προτρέπουμε το παιδί να τα ζωγραφίσει. Αφού τελειώσει παίρνουμε διπλόκαρφα και τα τοποθετούμε στα ‘χ’ . Σηκώνουμε την μαριονέτα από ένα σκοινί και είναι έτοιμη για παιχνίδι!

 • Προτεινόμενο παραμύθι

"O ψεύτης βοσκός", ΑΙΣΩΠΟΣ, εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Ήταν κάποτε ένας βοσκός που είχε ένα κοπάδι με αρκετά πρόβατα και ένα μαντρί έξω από το χωριό του. Κάθε πρωί, οδηγούσε τα πρόβατα σε ένα καταπράσινο λόφο κοντά στο μαντρί και τα άφηνε να βοσκήσουν με την ησυχία τους. Συνήθως περνούσε την ώρα του παίζοντας την φλογέρα του, αλλά να που μία μέρα την ξέχασε στο μαντρί. Μην έχοντας τι να κάνει, σκέφτηκε να σκαρώσει μία φάρσα στους συγχωριανούς του. Ανέβηκε λοιπόν σε ένα βράχο και άρχισε να φωνάζει προς την κατεύθυνση του χωριού:

   Βοήθεια συγχωριανοί. Λύκοι τρώνε τα πρόβατα μου. Τρέξτε. Βοήθεια!

Οι άντρες του χωριού άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους και έτρεξαν να βοηθήσουν τον βοσκό, που μόλις τους είδε άρχισε να γελάει με το πάθημα τους. Ο βοσκός, όπως φαίνεται, βρήκε πολύ αστείο αυτό που έκανε, αφού το επανέλαβε κάνα δυο φορές ακόμα και κάθε φορά οι συγχωριανοί του έτρεχαν να τον βοηθήσουν. Βοήθεια συγχωριανοί. Λύκοι τρων τα πρόβατα μου. Τρέξτε. Βοήθεια! Κανείς όμως δεν πήγε να τον βοηθήσει αφού όλοι νόμιζαν ότι για άλλη μια φορά ήθελε να γελάσει μαζί τους. Εκείνη την φορά οι μόνοι που γέλασαν ήταν οι λύκοι. Βρήκαν πρώτης τάξεως φαγητό και το έφαγαν με την ησυχία τους. Μόνο ένας άνθρωπος εκεί κοντά κάτι φώναζε αλλά όπως είναι γνωστό οι λύκοι δεν γνωρίζουν την ανθρώπινη γλώσσα για να καταλάβουν τι έλεγε και έτσι συνέχισαν ανενόχλητοι το φαγητό τους.

 •  Κατασκευή καρότα –μαράκες

Υλικά: Ρολά υγείας, πορτοκαλί νερομπογιά, μαύρος μαρκαδόρος λευκός μαρκαδόρος, ύφασμα πράσινο, σύρμα πίπας, χυλοπίτες ή φακές ή φασόλια, σιλικόνη, πρασινάδα χειροτεχνίας.

Διαδικασία: Παίρνουμε ένα ρολό υγείας και το βάφουμε πορτοκαλί, το περνάμε 2 χέρια και περιμένουμε να στεγνώσει. Έπειτα το απλώνουμε στο κάτω μέρος τριγωνικά, το γεμίζουμε με χυλοπίτες ή φασόλια ή φακές ή ό,τι άλλο θέλουμε και κολλάμε με τη σιλικόνη σαν καπάκι ένα κομμάτι από ύφασμα. Στο πάνω μέρος στο κέντρο κολλάμε ένα κομμάτι σύρμα πίπας και μια πρασινάδα χειροτεχνίας. Με τον μαύρο και τον λευκό μαρκαδόρο σχεδιάζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου και έτοιμη η μαράκα-καρότο για παιχνίδι και μουσική!

 •  Προτεινόμενα φύλλα εργασίας για τα παιδιά του νηπιαγωγείου :