Πρόγραμμα Διδασκαλίας STEAM

Στα εκπαιδευτήρια Πλάτων, κατανοούμε ότι οι καιροί αλλάζουν και μαζί με αυτούς και ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές μας. Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε παραπάνω από ξερή γνώση, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων του σχολείου που θα τους προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και μάθησης.

Δημιουργήσαμε λοιπόν, για τους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου, ένα πρόγραμμα διδασκαλίας STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mechanics) που συνδυάζει  την διερευνητική και την μέθοδο “συν” δημιουργίας (co-creation). Οι γνώσεις και οι ικανότητες που θεωρούμε απαραίτητες για τους μαθητές αποκτώνται διερευνώντας, δημιουργώντας και παίζοντας.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε τη δημιουργική σκέψη των μαθητών, την υπολογιστική τους σκέψη (computerized thinking), τη συνεργασία, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την διερεύνηση αλλά και πολλές άλλες ικανότητες και δεξιότητες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους είναι λογισμικά δημιουργίας γραφικών, ψηφιακών παιχνιδιών, ρομπότ και ειδικά λογισμικά για την εκμάθηση ρομποτικής καθώς και απλά καθημερινά υλικά για τη δημιουργία απτών παιχνιδιών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • στις πρώτες τάξεις του δημοτικού οι μαθητές έρχονται σε πρώτη επαφή με τα ρομπότ και τον προγραμματισμό μέσω των πακέτων εκπαιδευτικής ρομποτική Lego Education WeDo0
  • στην Ε’ και Στ’ δημοτικού το μάθημα της πληροφορικής σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο που να βοηθάει τους μαθητές να μπουν πιο βαθιά στον κόσμο του προγραμματισμού με τη βοήθεια του λογισμικού Scratch το οποίο έχει δημιουργηθεί στο MIT
  • στην Α’ γυμνασίου οι δραστηριότητες ρομποτικής εμπλουτίζονται με το πρόγραμμα Lego Mindstorms EV3
  • στη Β’ γυμνασίου προστίθεται ο προγραμματισμός και η δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών με τη χρήση του λογισμικού Microsoft Kodu Game Lab καθώς και η δημιουργία και προγραμματισμός ρομπότ (Arduino)
  • στη Γ’ γυμνασίου οι μαθητές εκπαιδεύονται στη τη δημιουργία και επεξεργασία βίντεο

 

Η υλοποίηση του προγράμματος STEAM υποστηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή του σχολείου μας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα αντίστοιχης θεματολογίας που δίνουν τη δυνατότητα στου μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου μας να πάρουν μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες, να συνεργαστούν με συνομήλικούς τους από όλη την Ευρώπη και να βοηθήσουν στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης του μέλλοντος.

Μπορείτε να δείτε όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα των Εκπαιδευτηρίων “ΠΛΑΤΩΝ” εδώ.