Δημοτικό

Στο δημοτικό «χτίζουμε» γερά θεμέλια για τη σχολική πορεία των παιδιών. Από την Α’ τάξη καλλιεργούμε την αγάπη για τη γνώση και παρέχουμε όλα τα ερεθίσματα που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Τρόπος Λειτουργίας

Ωράριο

Δευτέρα έως Παρασκευή 7:00-16:15

Μεταφορά

Η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο γίνεται με απόλυτη ασφάλεια με τα σχολικά λεωφορεία μας.    

Διατροφή

Η σωστή, ποικιλόμορφη και ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στην ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών, τα οποία αναπτύσσουν τις διατροφικές τους συνήθειες από μικρή ηλικία. Για τους μαθητές του δημοτικού υπάρχει προαιρετικό πρόγραμμα σίτισης με πρωινό και μεσημεριανό, το οποίο καθορίζεται σε μηνιαία βάση από διαιτολόγο και περιλαμβάνει πλήρη γεύματα, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το φαγητό μαγειρεύεται και σερβίρεται στο εστιατόριο του σχολείου σε συγκεκριμένη ώρα καθημερινά.

Πρόγραμμα Σπουδών

Όλα τα μαθήματα που προβλέπονται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το Δημοτικό, διδάσκονται με τρόπο σύγχρονο και εμπλουτισμένο με τις νέες μεθόδους της Παιδαγωγικής αλλά και με τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της μελλοντικής κοινωνίας. Τα κύρια μαθήματα (γλώσσα, μαθηματικά, αγγλικά κ.α) διδάσκονται με επαυξημένο ωράριο σε σύγκριση με το προβλεπόμενο πρόγραμμα, για καλύτερη εκμάθηση και στερεότερη εμπέδωση.

Νέες Τεχνολογίες

Οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εφόδια για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Στο σχολείο μας οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διδασκαλία του STEM. Στις αίθουσες πληροφορικής και διδασκαλίας, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, τα παιδιά του δημοτικού εξασκούνται με καινοτόμα εργαλεία που μετατρέπουν τη μάθηση σε ευχάριστη διαδικασία. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού οι μαθητές έρχονται σε πρώτη επαφή με τα ρομπότ και τον προγραμματισμό μέσω των Lego Education WeDo 2.0 ενώ στην Ε’ και Στ’ δημοτικού μαθαίνουν να προγραμματίζουν με τη βοήθεια του λογισμικού Scratch το οποίο έχει δημιουργηθεί στο MIT.

Ξένες Γλώσσες

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας ενθουσιάζονται όταν έρχονται σε επαφή με μια νέα γλώσσα. Οι νέες λέξεις σε συνδυασμό με τον ευχάριστο τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκμάθηση, τους προσφέρει ικανοποίηση και αποτελεί βασικό εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσουν. Επίσης, η ανακάλυψη μιας διαφορετικής γλώσσας βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Η επαφή των μικρών παιδιών μ’ αυτήν τα φέρνει σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο, αφυπνίζεται η πολυπολιτισμική και πολυγλωσσική τους συνείδηση, καθώς αποκτούν θετική στάση απέναντι σε ζητήματα ετερότητας. Σέβονται και εκτιμούν τις διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν και έναν άλλον πολιτισμό.

Φυσική Αγωγή – Αθλητισμός

Μεγάλη σημασία δίνεται στη σωματική άσκηση και άθληση που γίνονται στους χώρους του σχολείου μας. Το μάθημα της φυσική αγωγής στο δημοτικό έχει σκοπό να βελτιώσει και να αναπτύξει :

  • τη γενική επιδεξιότητα, τις κινητικές ικανότητες, τις αντιληπτικοκινητικές ικανότητες, την οπτικοακουστική αντίληψη καθώς και την αντίληψη μέσω της αφής, τον συντονισμό, τον προσανατολισμό στον χώρο,  τη ρυθμική ικανότητα κ.α
  • Την αυτοπεποίθηση, την αυτονομία και την υπευθυνότητα
  • Τις κοινωνικές δεξιότητες
  • Τις γνώσεις πάνω στη φυσική αγωγή
  • Τη φυσική κατάσταση (αντοχή, ταχύτητα, δύναμη και ευκινησία)
  • Τις πολύπλευρες κινητικές συμπεριφορές
  • Την προαγωγή υγιεινού τρόπου ζωής με μελλοντικό σκοπό την δια βίου άσκηση
  • Τη νευρομυϊκή συναρμογή, δηλαδή την ικανότητα να εκτελούνται γρήγορα, οικονομικά και αποτελεσματικά διάφορες περίπλοκες κινήσεις.

Μουσική Αγωγή

Στο μάθημα της μουσικής ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα διδασκαλίας από την Α’ Δημοτικού ενώ από τη Β’ Δημοτικού προστίθεται η διδασκαλία με φλογέρα και άλλα μουσικά όργανα. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ορχήστρα, στη χορωδία του σχολείου καθώς και σε άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Εικαστικά

Το σχέδιο και η ζωγραφική αποτελούν κατ εξοχήν τα μέσα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να εκφράσουν τις ιδέες, τις σκέψεις, τα βιώματα και τα συναισθήματά τους. Η εικαστική έκφραση, καθώς και η έκφραση μέσω άλλων μορφών τέχνης (κίνηση, δραματοποίηση), τούς επιτρέπει να επικοινωνήσουν αμεσότερα και πολλές φορές αποτελεσματικότερα απ’ ό,τι με τον λόγο.

Η ανάπτυξη εικαστικών δραστηριοτήτων στο νηπιαγωγείο συνδέεται με τα ενδιαφέροντα που επιδεικνύουν τα παιδιά καθώς και με τα υλικά. Τους αρέσει να τα παρατηρούν, να τα αγγίζουν, να τα εξερευνούν και να ανακαλύπτουν τις διαφορετικές τους δυνατότητες.

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές έχουν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που διδάσκονται στην τάξη και αποτελούν μία ξεχωριστή εμπειρία μάθησης. Μέσα από επισκέψεις σε χώρους ιστορικού, πολιτιστικού, επιστημονικού άλλα και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους με ευχάριστο και γνήσια ψυχαγωγικό τρόπο.

Πρόσθετες Δραστηριότητες

Κάθε μέρα μετά το τέλος του πρωινού προγράμματος οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο σχολείο όπου λειτουργούν προαιρετικά τμήματα μελέτης, καθώς επίσης και άλλων δραστηριοτήτων όπως σκάκι, ρομποτική, παγκράτιο, κολύμβηση.  

Ωράριο: 14:00-16:00

Μελέτη μαθημάτων

Τα παιδιά προετοιμάζουν πλήρως τα μαθήματα της επόμενης μέρας, ενώ μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας καλύπτουν ενδεχόμενα κενά τους και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Με την καθοδήγηση των δασκάλων μαθαίνουν να διαβάζουν μεθοδικά και αποτελεσματικά και χωρίς να πιέζονται γίνονται πιο πειθαρχημένα και υπεύθυνα στη μελέτη τους. Ταυτόχρονα, απαλλάσσονται από την ανάγκη για διάβασμα στο σπίτι κερδίζοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τους γονείς.

Κολύμβηση

Σε συνεργασία με το τμήμα κολύμβησης του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου «Αρχέλαος» γίνονται κάθε εβδομάδα μαθήματα κολύμβησης στο Β’ ΔΑΚ, όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται από εξειδικευμένους δασκάλους κολύμβησης με παράλληλη συνοδεία του γυμναστή και δασκάλων του σχολείου μας. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν από μικρή ηλικία σε επαφή με το νερό και να εξοικειωθούν με αυτό, αποκομίζοντας όλα τα ψυχοσωματικά οφέλη της κολύμβησης. 

Ρομποτική

Η ρομποτική είναι ένας νέος τρόπος διδασκαλίας, ιδανικός για την αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Είναι ένας ευχάριστος τρόπος μάθησης, κατά τον οποίο τα παιδιά δουλεύουν ομαδικά, ώστε να βρουν δημιουργικές λύσεις πάνω σε ένα πρόβλημα χτίζοντας, προγραμματίζοντας και δοκιμάζοντας τα δικά τους ρομπότ. Ανάλογα με την ηλικία των μαθητών χρησιμοποιούνται τα πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego WeDo 2.0 και Lego Mindstorms EV3.

Σκάκι

Το σκάκι μπορεί να έχει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για το παιδί, όπως η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της αναλυτικής σκέψης και της συγκέντρωσης.  Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει ακόμα και στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Κατερίνης, μία φορά την εβδομάδα, γίνονται μαθήματα από δάσκαλο του σκάκι στο σχολείο μας, όπου τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν αυτό το όμορφο παιχνίδι στρατηγικής.

Παγκράτιο

Το παγκράτιο θεωρείται ο πατέρας των πολεμικών τεχνών. Το παιδί μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά ψυχοσωματικά οφέλη μέσα από την ενασχόλησή του με αυτήν την τέχνη, όπως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης και της πειθαρχίας, η ανάπτυξη τους σεβασμού άλλα και η εκγύμναση και ο συντονισμός του σώματος. Στο πρόγραμμα των πρόσθετων δραστηριοτήτων του δημοτικού περιλαμβάνεται η παρακολούθηση μαθημάτων παγκρατίου στους χώρους του σχολείου από εξειδικευμένους γυμναστές.

Θερινό Πρόγραμμα

Η λειτουργία του σχολείου συνεχίζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες με το θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για μαθητές δημοτικού. Τα παιδιά περνάνε τον ελεύθερο χρόνο του καλοκαιριού συμμετέχοντας σε ευχάριστες δραστηριότητες μάθησης και ψυχαγωγίας.

  • Περιλαμβάνεται προαιρετικό πρόγραμμα σίτισης.
  • Η μεταφορά των μαθητών γίνεται με τα σχολικά λεωφορεία.

Ηλικίες: 5-12 ετών

Περίοδος: 17/6/2024-2/8/2024

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή, 8:30-14:00 ή 8:30-16:00

Το θερινό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολείων.

Παιχνίδια στη θάλασσα

Τα παιδιά συνοδευόμενα από τους δασκάλους, έρχονται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα, την άμμο και το νερό υπό την επίβλεψη του γυμναστή και του υπεύθυνου ναυαγοσώστη. Έτσι μετατρέπεται μια καλοκαιρινή συνήθεια, το μπάνιο στη θάλασσα, σε δημιουργική και ωφέλιμη δραστηριότητα.

Ρομποτική

Η ρομποτική είναι ένας νέος τρόπος διδασκαλίας, ιδανικός για την αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Είναι ένας ευχάριστος τρόπος μάθησης, κατά τον οποίο τα παιδιά δουλεύουν ομαδικά, ώστε να βρουν δημιουργικές λύσεις πάνω σε ένα πρόβλημα χτίζοντας, προγραμματίζοντας και δοκιμάζοντας τα δικά τους ρομπότ. Ανάλογα με την ηλικία των μαθητών χρησιμοποιούνται τα πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego WeDo 2.0 και Lego Mindstorms EV3.

Πειράματα με καθημερινά υλικά

Οι μαθητές ανακαλύπτουν τις φυσικές επιστήμες βιωματικά, πειραματιζόμενοι με απλά καθημερινά υλικά που τους βοηθάνε να κατανοήσουν εύκολα, έννοιες και φυσικά φαινόμενα που ήταν δύσκολο να αντιληφθούν μέχρι πρότινος.

Μαγειρική

Τα παιδιά δουλεύουν ομαδικά, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων, ακολουθώντας όλη τη διαδικασία από την προετοιμασία, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα ενός γεύματος ως την τακτοποίηση της τραπεζαρίας. Ο στόχος είναι μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις πάνω στις σωστές διατροφικές συνήθειες άλλα και στην ορθή συμπεριφορά την ώρα του φαγητού.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, οξύνουν τον τρόπο σκέψης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η οργάνωση και η ομαδικότητα. Στους χώρους του σχολείου υπάρχει αίθουσα με επιτραπέζια παιχνίδια και κάθε εβδομάδα ανάλογα με το πρόγραμμα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα εκπαιδευτικών επιτραπέζιων παιχνιδιών.   

Σκάκι

Το σκάκι μπορεί να έχει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για το παιδί, όπως η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της αναλυτικής σκέψης και της συγκέντρωσης.  Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει ακόμα και στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Κατερίνης, μία φορά την εβδομάδα, γίνονται μαθήματα από δάσκαλο του σκάκι στο σχολείο μας, όπου τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν αυτό το όμορφο παιχνίδι στρατηγικής.

Παιχνίδι με τα μαθηματικά

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μαθηματικού διαγωνισμού Καγκουρό, τα παιδιά συνδυάζουν τα μαθηματικά με τη διασκέδαση λύνοντας ευχάριστα προβλήματα, που καλλιεργούν τη σκέψη και την κριτική ικανότητα.

Playful learning

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ώρες ανάγνωσης, δημιουργικής γραφής, σχεδίου και αγγλικών επικοινωνίας με καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που μετατρέπουν τη διαδικασία της μάθησης σε παιχνίδι.

Αθλητισμός

Το θερινό πρόγραμμα του σχολείου μας περιλαμβάνει πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες στους χώρους του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση των γυμναστών μας. Τα παιδιά έχουν, λοιπόν, την ευκαιρία να συμμετέχουν και να εξασκηθούν σε διάφορα ομαδικά και ατομικά αθλήματα της επιλογής τους, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, παγκράτιο και ομαδικά παιχνίδια αναψυχής.

Φόρμα εγγραφής