19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σήμερα 19 Μαΐου τιμούμε τη μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Περισσότεροι από 350.000 Πόντιοι βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς στις πόλεις και τα χωριά, στις εξορίες και τις φυλακές, καθώς και στα τάγματα εργασίας, τα λεγόμενα «Αμελέ Ταμπουρού». Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν, κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Με τις γνώσεις, τον πολιτισμό και την εργατικότητά τους συνεισέφεραν στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου υποδοχής τους.

Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» που έλαβε χώρα κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου μας δημιούργησαν ένα ιστολόγιο (blog) στο οποίο ανάρτησαν όλες τις εργασίες τους (συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, κολαζ, ζωγραφιές, ταινία μικρού μήκους κ.ά.) θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστολόγιο για να δείτε τις εργασίες των μαθητών μας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://platon-pontiakosellinismos.blogspot.com/

Κοινοποιήστε το άρθρο