humans –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Δραστηριότητες στο σπίτι για παιδιά Δημοτικού

333

Προτάσεις για δραστηριότητες μέσα στο σπίτι με παιδιά δημοτικού.

Παρ’ ότι υπάρχουν δυσκολίες , μπορούμε να χρωματίσουμε την καραντίνα μας και να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά και τα αδέρφια μας καθώς υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή μας ή τον κήπο μας.

Δραστηριότητα 1η – Τυφλόμυγα

Η τυφλόμυγα είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι. Για να αρχίσει η τυφλόμυγα επιλέγετε με κλήρο ένα από τα παιδιά. Ένας από τους συμπαίκτες του του δένει τα μάτια με ένα πανί, ένα μαντήλι ή φουλάρι, για να μη βλέπει, και το παιχνίδι αρχίζει. Τα υπόλοιπα παιδιά γυρίζουν γύρω – γύρω από το παιδί που κάνει την τυφλόμυγα και το πειράζουν. Εκείνο προσπαθεί να πιάσει κάποιο από τα παιδιά και κερδίζει μόνο, αν μαντέψει σωστά ποιο είναι το παιδί που έπιασε. Για να το αναγνωρίσει ψηλαφεί τα χαρακηριστικά του προσώπου, τα ρούχα, τα μαλλιά κ.ά. Το παιδί που πιάστηκε και αναγνωρίστηκε γίνεται η επόμενη τυφλόμυγα. Αν δεν γίνει σωστά η ταύτιση, τότε το ίδιο παιδί παραμένει ως “τυφλόμυγα” για άλλον ένα γύρο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Π ριν ξεκινήσει το παιχνίδι “καθαρίστε” τον χώρο από αντικείμενα που μπορούνε να δημιουργήσουν προβλήματα στο παιχνίδι μας όπως π.χ πτώση.

 –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Δραστηριότητα 2η – Κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Άλλο ένα κλασσικό παιχνίδι που αγαπάνε πολύ τα παιδιά. Ο πρώτος και πιο απλός τρόπος είναι να κρύψουμε ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια να κατευθύνουμε με τις λέξεις κρύο (όταν βρισκόμαστε μακριά από το “θησαυρό”) και ζεστό (όταν βρισκόμαστε κοντά στο “θησαυρό”) με σκοπό να βρεθεί το αντικειμενό μας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι λιγάκι πιο περίπλοκος αλλά και πιο διασκεδαστικός

Ένας ενήλικας κρύβει τις κάρτες με τους γρίφους.

Δίνει στα παιδιά την κάρτα με τον πρώτο γρίφο και την αποστολή τους.

Το κυνήγι ξεκινά!

Στόχος του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να λύσουν τους γρίφους και να καταφέρουν να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό. Κάθε φορά, η λύση του γρίφου οδηγεί τα παιδιά στο σημείο όπου βρίσκεται κρυμμένη η επόμενη κάρτα.

 –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Δραστηριότητα 3η – Παντομίμα-Μιμήσεις

Η παντομίμα παίζεται χωρίς να χρησιμοποιείται η φωνή. Γι’ αυτό και είναι ιδανικό παιχνίδι για παιδιά, μιας και τους δίνεται η ευκαιρία να εξασκήσουν τις κινητικές τους ικανότητες, να “δουλέψουν” τη φαντασία τους, να σκεφτούν.

Δώστε στο παιδί σας ένα χαρτάκι που θα αναφέρει τι πρέπει να αναπαραστήσει στη παντομίμα. Κανείς άλλος δεν πρέπει να γνωρίζει τι γράφει το χαρτάκι, καθώς σκοπός του παιχνιδιού είναι να μαντέψουμε τι κάνει το παιδί. ΠΡΟΣΟΧΗ! πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι είναι αυτό που θα μιμηθεί το κάθε παιδί και επίσης ΔΕΝ επιτρέπονται καθόλου λέξεις ή να δείχνουμε αντικείμενα στο χώρο!

Εδώ τα μικροτερα παιδιά ,θα μπορούσαν να “μιμηθούν” κινήσεις ζώων, όπως σκύλος ,κάβουρας, πιγκουίνος κ.τ.λ

 –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Δραστηριότητα 4η – Παιχνίδια με μπαλόνια

Το παιχνίδι με μπαλόνι είναι ιδανικό για μικρότερους χώρους γιατί αποφεύγεται κάποια ζημιά όπως και μειώνεται η πιθανότητα να χτύπησει κάποιο παιδί.

Παιχνίδι 1ο: Να μην ακουμπήσει το μπαλόνι στο πάτωμα

Παίζεται με όσους παίχτες θέλουμε. Ο σκοπός είναι πάρα πολύ απλός, κάνουμε τα πάντα για να μην ακουμπήσει το μπαλόνι στο πάτωμα. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε όποιο σημείο του σώματός μας θέλουμε.

Παιχνίδι 2ο: Τοιχάκι

 Εδώ χρειάζεται παραπάνω χώρος. Τουλάχιστον δύο παίχτες, οι οποίοι θα έχουν απεναντί τους έναν τοίχο. Ο κάθε παίχτης χτυπάει το μπαλόνι με τη σειρά και σκοπός είναι να χτυπήσει τον τοιχο. Ο επόμενος παίχτης πρέπει να προλάβει να χτυπήσει το μπαλόνι πριν πέσει κάτω και να βρει επίσης τον τοίχο. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να χάσει κάποιος παίχτης.Κάποιος παίχτης χάνει εάν δεν προλάβει να χτυπήσει το μπαλόνι πριν πεσει κάτω ή αν στο χτύπημά του η μπάλα δεν ακουμπήσει τον τοίχο.

Παιχνίδι 3ο: Ουρίτσα

Δένουμε ένα μπαλόνι στη μέση ενός παιδιού και ο σκοπός μας είναι να σκάσουμε με κάποιο τρόπο το μπαλόνι!

Παιχνίδι 4ο: Μπάσκετ με μπαλόνια    

Κάντε κλικ εδώ και εδώ για να βρείτε περισσότερα παιχνίδια με μπαλόνια.

4 –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Δραστηριότητα 5η

Βελτίωση της λεπτής κινητικής δεξιότητας ,δηλαδή το συντονισμό των μικρών μυϊκώνκινήσεων π.χ. δάχτυλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες με πλαστελίνες, κατασκευές με τουβλάκια,κόψιμο χαρτιών ή ζωγραφική.

Δραστηριότητα 6η – Μουσικές καρέκλες

Ένα παιχνίδι πάρα πολύ διασκεδαστικό που πραγματικά μπορεί να παιχτεί παντού! Βελτιώνει μάλιστα, την αντίληψη, την ρυθμική ικανότητα, την αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα καθώς και την απλή ικανότητα πρόβλεψης.

 –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Δραστηριότητα 7 – Θέατρο

Πραγματικά είναι εντυπωσιακό πόσες ιστορίες και πόσα πράγματα ξεφυτρώνουν από το μυαλό ενός παιδιού. Παρακινείστε τα να σας φτιάξουν και να σας παίξουν ιστορίες, να ντυθούν ανάλογα και να το συνοδεύσουν με την κατάλληλη μουσική. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε να διαβάσουν διάφορες ιστορίες και παραμύθια και μετά να στήσουν το θεατρικό τους! Κάτι τέτοιο θα διαγείρει τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους!

6 –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Δραστηριότητα 8 – Γυμναστική

Pilates: Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον είδος γυμναστικής όπου μπορούν να γυμναστούν οι γονείς μαζί με τα παιδιά. Το πιλάτες είναι πάρα πολύ καλό για όλες τις ηλικίες. Βελτιώνει τους μύες του κορμού,  τη στάση του σώματος καθώς και την ικανότητα της ισορροπίας, του συντονισμού ,της ευλυγισίας και την ρυθμική ικανότητα. Όσες και όσοι επιλέξετε αυτό το είδος θα βρείτε ενδιαφέροντα videos στο διαδίκτυο.

7 –  – Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Yoga: Άλλος ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης για να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας. Όσοι ανησυχείτε ότι δεν θα τα καταφέρετε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε! Η yoga είναι ιδανική για την βελτίωση της ισορροπίας του σώματος, της ευλυγισίας, του συντονισμού και της δύναμης. Η yoga, γενικότερα βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και είναι ιδανική για πιο ντροπαλά παιδιά καθώς δεν έχει τα στοιχεία του ανταγωνισμού. Θα βρείτε και εδώ ενδιαφέροντα videos στο διαδίκτυο.

Κοινοποιήστε το άρθρο