Ηλιακό σύστημα – Οι πλανήτες: Δραστηριότητες για μικρά παιδιά

Share on facebook
Share on twitter

Το ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητας του, είτε περιστρεφόμενα άμεσα γύρω από αυτόν είτε κινούμενα σε τροχιές γύρω από αλλά σώματα που κινούνται γύρω από τον Ήλιο. Οι πλανήτες που κινούνται γύρω από τον Ήλιο είναι συνολικά οκτώ και είναι οι εξής: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Κρόνος, Δίας, Ποσειδώνας, Ουρανός

Ας μάθουμε λοιπόν για όλους τους πλανήτες μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού αλλά και μέσω διαφόρων προτάσεων που έχουμε καταγράψει παρακάτω.

Προτεινόμενα παραμύθια

  • “Θα κατεβάσω το φεγγάρι”, Emmett Jonathan, εκδόσεις Αίσωπος.

  • “ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ”, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Τραγούδι: Μια γιορτή στη γειτονιά του ήλιου

Προτεινόμενη ταινία: Μπεν και Χόλυ-πικνικ στη σελήνη 

Δραστηριότητα: Κατασκευάζω τους πλανήτες με πλαστελίνη

Παίρνουμε πλαστελίνη στα χρώματα που θέλουμε και ξεκινάμε να πλάσουμε έναν-έναν τους πλανήτες! Θα χρειαστούμε άσπρη, πορτοκαλί, μπλε, καφέ, γαλάζια, κόκκινη, πράσινη πλαστελίνη. Δείχνουμε στα παιδιά φωτογραφίες από τον κάθε έναν πλανήτη και ξεκινάμε να τους δημιουργήσουμε κι εμείς.

Κατασκευή-Πύραυλος

Υλικά: Ρόλο υγείας, χαρτόνι κόκκινο και κίτρινο ή όποιο χρώμα θέλουμε, μαρκαδόρους, κόλλα, ψαλίδι
Διαδικασία: Τυλίγουμε το ρόλο υγείας με το κίτρινο χαρτόνι περιμετρικά και το κολλάμε, κόβοντας από πάνω και από κάτω το χαρτόνι που περισσεύει. Στην συνέχεια, κάνουμε έναν κύκλο στο κόκκινο χαρτόνι. Κόβουμε τον κύκλο, μαρκάρουμε το κέντρο και κόβουμε με το ψαλίδι από οποιαδήποτε μεριά του κύκλου μέχρι την μέση, στο κέντρο. Έπειτα παίρνουμε τα 2 ίσια άκρα επικαλύπτοντάς τα, αφού τα βάλαμε κόλλα κατά μήκος και πιέζουμε ώστε να σχηματίσουμε έναν κώνο. Παίρνουμε τον κώνο και τον κολλάμε στο πάνω μέρος όπου θα είναι η «μύτη» του πυραύλου. Στο υπόλοιπο κόκκινο χαρτόνι σχηματίζουμε 4 τρίγωνα περίπου στο μέγεθος του κώνου και τα κολλάμε στο κάτω μέρος για να κάνουμε την βάση του πυραύλου. Τέλος, με τους μαρκαδόρους ζωγραφίζουμε πάνω στον πύραυλο ότι μας αρέσει π.χ. παράθυρα, σύμβολα, σχήματα κ.λπ.
Ο πύραυλός μας είναι έτοιμος για απογείωση!

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin